Dziś dzień zaczyna się od wypicia

kursy dla baristów

Od wielu lat obserwuje się nasilające się zjawisko, które można określić jako kultura picia kawy. Kawa to, jak najbardziej, nic nowego w naszym kraju, zarówno dwadzieścia lat temu, jak i trzydzieści, była to dość popularna czynność. Mimo wszystko, od czasu gdy kawę zaczęły pić nasze matki czy babcie, wiele się zmieniło w tym obszarze. Przede wszystkim dostępność naprawdę ogromnej ilości marek, kolejna to ziarna pochodzące z najróżniejszych i najdalszych zakątków ziemi. Wybór różnych stopni palenia ziaren, takich jak kawa jasno palona, średnio czy mocno palona. Wszystko to, dostępne jest dla każdego wielbiciela tego trunku dosłownie od ręki. Jako, że sprzedaż kawy wciąż rośnie i rośnie, a picie kawy jest dziś bardzo popularną i modną czynnością, pojawiły się także najróżniejsze warianty tegoż napoju. Kawa latte, americana, cappuccino czy najpopularniejsza kawa włoska czyli espresso - kawiarnie prześcigają się w oferowanych napojach na bazie kawy. Dziś dzień zaczyna się od wypicia filiżanki kawy, w czasie pracy, na lepsze pobudzenie kolejna, no i popołudniu następna - choćby tylko dla relaksu.


Do europejskich filiżanek napój z ziaren

Do europejskich filiżanek napój z ziaren kawowca zawitał około XVI wieku i uważany był za medyczny specyfik. Kawa była bardzo rzadkim i drogim dobrem, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społecznych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.


Inni kochają kawę za sam jej

kursy dla baristów

Wielu ludzi często dostając pytanie "kawa czy herbata?", odpowiada jednoznacznie - kawa. Dlaczego tak właściwie jest? Otóż wielu z nas uważa, że kawa im pomaga. W jaki konkretnie sposób? Mnóstwo osób utrzymuje, że kawa pomaga im już rano, tuż po przebudzeniu, kiedy nie są jeszcze w stanie otworzyć oczu. Pobudza ich i sprawia, że zaczynają być pełni energii, o co trudno jest nad ranem. Inni kochają kawę za sam jej smak. Oczywiście, istnieje wiele rodzajów kawy, między innymi kawa włoska, ale jest ich naprawdę tak wiele, że w zasadzie każdy mógłby znaleźć swój ulubiony smak. Można więc stwierdzić, że miliony ludzi piją kawę dla czystej przyjemności, jaką daje im jej zapach i smak, pieszczący podniebienie. Rzeczywiście, zapach kawy to zapach intensywny i nie do podrobienia, a jej wyjątkowy smak ma swoich zwolenników w każdej kategorii wiekowej czy zawodowej. Sprzedaż kawy od lat nie spada, a wręcz rośnie, dlatego można łatwo zauważyć, że jej zwolenników i "wyznawców" z czasem wciąż przybywa. Kawę można kochać, lub jej nienawidzić, ale z pewnością nie można wobec niej pozostać obojętnym.


Sprzedaż kawy we Włoszech

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.


W kawiarni filiżanka takiej kawy nie

Kawa to napój bardzo popularny wśród Polaków. Pijemy ją nie tylko do ciasteczka, lecz nawet do kanapek. Możemy się nią raczyć, bo w naszym kraju nie jest zbyt droga. Duża jest w Polsce sprzedaż kawy i różne są jej ceny. Lecz nie są one takie, jaka jest cena najdroższej kawy na świecie. Najdroższa kawa nosi nazwę kopi luwak. Lecz wielu z nas nie chciałoby się jej napić nawet za dopłatą. Gdyż kawa ta pochodząca z południowo-wschodniej Azji wytwarzana jest z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów pewnego rodzaju zwierząt. Zwierzęta te zwane łaskunami zjadają owoce kawowca, lecz nie trawią jego nasion, a tylko miąższ. Dlatego po lekkim trawieniu i sfermentowaniu ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy, po czym są wydalane. W takim procesie ziarna kawowca tracą gorzki smak, a pozostawiają łagodny. Sprzedaż takiej kawy jest bardzo opłacalna. W kawiarni filiżanka takiej kawy nie kosztuje tyle co kawa włoska, czy jakikolwiek inny rodzaj kawy. Lecz o dużo drożej. Bo zbiory tego gatunku kawy wynoszą tylko najwyżej 400 kilogramów na rok. Kawa taka najbardziej smakuje mieszkańcom Stanów Zjednoczonych i Japonii.


Dodane: 11-02-2020 10:11

Widok do druku:

kursy dla baristów